You are currently viewing Uniunea Europeană va interzice articolele din plastic de unică folosință în statele membre UE din 2021

Uniunea Europeană va interzice articolele din plastic de unică folosință în statele membre UE din 2021

Uniunea Europeană va interzice începând din anul 2021 anumite produse din plastic de unică folosinţă. Potrivit actelor normative, produsele care vor fi interzise în câţiva ani sunt beţişoarele de urechi, tacâmurile şi farfuriile din plastic, paiele, beţişoarele de amestecat lichide şi pungile de unică folosinţă.

Totodată, va fi interzis şi oxo-plasticul (plastic cu aditivi artificiali non-degradabili) şi anumite materiale din polistiren folosite la cutiile pentru împachetarea mâncării de tip fast-food.

Consumul altor câteva articole, pentru care încă nu există alternativă, va trebui redus de statele membre cu cel puțin 25% până în 2025. În această categorie intră cutii de burger de unică folosință, cutii de sandvişuri sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețate.

Poluarea cu deşeuri din plastic va trebui redusă cu până la 50% până în 2025 şi cu 80% până în 2030.

Potrivit deciziei Parlamentului European, statele membre vor elabora Planuri Naționale pentru a încuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multiplă, precum și pentru reutilizarea și reciclarea acestora.

Lasă un răspuns