Înfiintata în 1999, KEMCRISTAL este o firma cu capital privat integral românesc ce isi desfasoara activitatea în orașul Fundulea, județul Călărași, având o experiență îndelungată în producerea și comercializarea  reactivilor chimici pentru tratarea apelor în scopul potabilizării, pentru epurarea apelor uzate municipale sau a celor provenite din diverse ramuri industriale (industria hârtiei, industria alimentara,  industria cosmeticelor, industria petrolieră etc.).

KEMCRISTAL produce o gama larga de substante chimice pe baza de aluminiu, avand o capacitate anuala de productie de aproximaitv   35 000 tone pentru sulfatul de aluminiu solid si 12 000 mii de tone pentru polihidroxiclorura de aluminiu(PAX).

Produsele chimice comercializate de KEMCRISTAL se impart in 4 categorii:

 1. Coagulanti
 2. Polimeri
 3. Antispumanti
 4. Corectie pH/Dezinfectie
 1. Coagulanti pe baza de aluminiu/fier:
  1. Sulfat de aluminiu solid – produs in diferite granulometrii pentru diferite aplicatii.
  2. Sulfat de aluminiu lichid ALS – 42% – coagulant produs din reactie chimica
  3. Polihidroxiclorura de aluminiu (PAX) – produsul este utilizat pentru tratarea apei potabile sau industriale, respectiv la epurarea apelor uzate.
  4. Sulfat Feric (PIX113 min.48%) – coagulant lichid, bazat pe fier trivalent (Fe3+), recomandat pentru tratarea apelor uzate cat si pentru conditionarea namolului. Lipsa clorului din compozitia chimica reprezinta un avantaj in procesul de defosforizare din treapta biologica. Eficienta:
   • reducerea substantelor in suspensie (SS) > 90%
   • reducerea materialelor organice (CBO5 ) > 90%
   • reducerea fosforului total (Ptot) >90%
  5. Clorura Ferica (FeCl3 min. 42%) – solutie maronie, omogena si acida care este complet solubila in apa. Prezinta miros intepator de acid clorhidric. Principalele domenii de aplicare sunt: 
   • Performanta inalta la inlaturarea turbiditatii si a solidelor in suspensie
   • Eliminarea fosforului total
   • Eliminarea sulfurii hidrogenate.

Pre-precipitarea a fost introdusa in multe instalatii de tratare pentru a reduce incarcarea in etapa biologica. Coagulantul poate fi introdus intr-un punct de turbulenta asigurand o buna amestecare, urmat de procesul de sedimentare in decantorul primar.

Pre-precipitarea cu aluminiu/fier nu asigura numai o buna separare a fosforului ci de asemenea o reducere semnificativa a materialului organic. Aceasta reduce incarcarea in treapta  biologica, conducand la o diminuare a consumului de energie la aerare. Un alt beneficiu este acela ca timpul de retentie  poate fi substantial redus, marind astfel capacitatea instalatiei existente. Se obtine un namol biologic mai compact ducand  totodata la cresterea randamentului la deshidratare.

Toate produsele chimice corespund standardului european EN 883:2005 ”Produse chimice utilizate pentru tratarea apei destinată consumului uman”.

 1. Polimeri

KEMCRISTAL este unic distribuitor in Romania al produselor KEMIRA in care intra o gama variata de polimeri si antispumanti. Polimerii KEMCRISTAL se pot gasi sub forma de pudra sau emulsie. Floculantii pot fi anionici sau cationici, cu incarcari ionice cuprinse intre 46-100%.  Agentii de floculare sunt folositi pentru conditionarea namolului din apele reziduale orasenesti sau industriale, tratarea apelor, potabilizare, tratare slamuri, diverse procese industriale.

 1. Antispumanti

KEMFOAM X este un aditiv chimic destinat eliminării sau reducerii fenomenului de spumare în mediile în care este utilizat. Fenomenele de spumare creeaza probleme ce pot varia de la inregistrari incorecte ale aparaturii de masura si control, pana la producerea unei amestecari incomplete a reactantilor in reactoarele chimice si la antrenarea produselor in spuma, toate acestea conducand de cele mai multe ori la pierderi in productie ; prezenta spumei in efluentii deversati poate provoca nemultumirea populatiei si autoritatilor locale, chiar daca acea spuma poate fi inofensiva pentru sanatatea populatiei si pentru starea mediului inconjurator.

 1. Corectie pH/Dezinfectie
  1. acid sulfuric tehnic (H2SO4 – min. 96%)
  2. hipoclorit de sodiu (NaClO – min. 12.5%)
  3. acid clorhidric (HCl – min. 32%)
  4. hidroxid de sodiu solid/lichid
  5. clor gazos

Kemcristal realizează teste de laborator și industriale pentru optimizarea fluxului în stațiile de epurare și tratare, atât pentru partea chimică cât și biologică, și acordă consultanța necesară utilizării produselor livrate și obținerea eficiențelor dorite. Pe durata contractului asiguram consultanță și oferim soluții la cerere atât pentru optimizarea consumului de coagulant și polimer folosit în exploatarea stației de epurare/tratare cât și pentru eventualele probleme apărute pe fluxul biologic al stației.

Puteti gasi mai multe informatii pe pagina noastra web: kemcristal.ro